preskoči na sadržaj
vijesti

Dogodilo se na današnji dan: LIPANJ

19. lipnja: Strip se pojavio 19. lipnja 1978. Taj se dan smatra službenim Garfieldovim rođendanom (svakog 19.6. Garfield slavi rođendan u stripu). Otada izlazi svakodnevno u novinama širom svijeta. Stripovi gotovo uvijek imaju tri slike s iznimkom nedjeljnih. Sada su u boji premda se neki još uvijek izdaju crno-bijeli. Strip je trenutačno u Guinessovoj knjizi rekorda kao najčitaniji strip na svijetu (od 2006. se nalazi u preko 2.570 novina i listova).

Pogledajte :Garfieldovu web stranicu, pročitajte strip ili zaigrajte neku od igara.

18. lipnja: 18. lipnja 1931 rođena je Višnja Huzjak , etnologinja i muzealka. Od 1956. radila je kao kustosica u Bjelovaru, a od 1960. do 1996. u Muzeju Turopolje u Velikoj Gorici, gdje je od 1961. do 1995. bila i direktoricom.
Priloge o običajima, graditeljstvu, povijesti, kulturnim spomenicima i znamenitim ljudima velikogoričkog kraja te o djelatnosti Muzeja objavljivala je u mnogim novinama i stručnim časopisima.
Zaslužna je za spašavanje umjetnina iz Crkve sv. Lovre u Pokupskom za Domovinskog rata.

Pogledajte stranice Muzeja Turopolja.

17. lipnja:  Dana 17. lipnja 1885. doplovio je u New York brod iz Francuske natovaren dijelovima poznatog Kipa slobode. Bio je poklon Francuske kojim je obilježena stogodišnjica neovisnosti SAD-a 1886. godine. Od tada predstavlja pozdrav svim posjetiteljima i useljenicima pristiglima u SAD. Zbog svoje jedinstvenosti i simboličkog značaja upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi .

Pogledajte video o gradnji kipa: https://www.youtube.com/watch?v=9QM0tipFQ9c

16. lipnjaVostok 6 je 1963. godine u svemir odveo prvu ženu, kozmonautkinju Valentinu Terješkovu. Podaci koji su bili prikupljani u misiji odnosili su se mahom na reakcije ženskog tijela na let u svemiru. Terješkovoj let nije bio ugodan, te se tijekom misije žalila na svemirsku bolest.  Nakon 3 dana i 48 kruženja oko Zemlje, Tereškova se izbacila iz broda i padobranom spustila na Zemlju. Tereškova je doktorica znanosti i autorica više od 50 znanstvenih radova. 8. rujna 2005. u Moskvi ju je odličjem kneza Branimira s ogrlicom odlikovao predsjednik Stjepan Mesić. Odličje je dobila za svoje zasluge u unapređivanju odnosa između Rusije i Hrvatske kao i promoviranju RH u Rusiji. Njezinim imenom je nazvan i jedan od kratera na Mjesecu a 2000. je proglašena ženom stoljeća.

Više pogledajte na: https://www.youtube.com/watch?v=CWECFrhBzBI

15. lipnja: Od 2009. godine 15. lipnja obilježava se Svjetski dan vjetra, odnosno Global Wind Day. Cilj obilježavanja ovog dana je upoznati se s prednostima iskorištavanja energije vjetra, načinima rada vjetroagregata i poticanje korištenja energije vjetra kao ekološkog, „zelenog“ izvora energije. Energija vjetra koja činila je 15 posto potrošnje električne energije u 2019. u Europi. Vjetroelektrane doprinose globalnom razvoju i ostvarivanju klimatskih ciljeva stvaranjem radnih mjesta, smanjenjem emisija ugljika, poticanjem lokalnih investicija i smanjenjem energetskog siromaštva. Upravo zato je vjetar, koji i u Hrvatskoj ima prepoznat veliki potencijal u središtu ‘zelenog’ oporavka i Europskog zelenog plana.

12. lipnja: Johanna Spyri, švicarska književnica, rođena je 12. lipnja 1827. godine (umrla 7. srpnja 1901.). Njezin roman Heidi prvotno objavljen u dva dijela pod nazivima Heidine godine učenja i putovanja i Heidi koristi ono što je naučila. Otkada je objavljen 1881. godine, ovaj roman jedan je najprodavanijih knjiga te ujedno i najpoznatiji u švicarskoj literaturi. Njezina djela obiluju iskrenim i naivnim, katkad i suviše sentimentalnim zanosom za idiličinim životom djece u šumama i usamljenim selima švicarskih Alpa.

11. lipnja: Blagdan je Tijelova, blagdan koji se slavi u prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetoga Trojstva, odnosno na deveti četvrtak nakon Uskrsa, i kojim Katolička Crkva slavi ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak.

10. lipnja: Antun Mihanović, hrvatski književnik i pravnik, rođen je 10. lipnja 1796. godine. Mihanović je neprolaznu slavu stekao pjesmom Horvatska domovina koja je krajem 19. stoljeća postala hrvatska himna. Pjesma je prvi put objavljena u desetom broju Gajeve Danice, 14. ožujka 1835. godine. Od 14 kitica za himnu su uzete prva, druga, pretposljednja i posljednja. Za Horvatsku domovinu ili, prema prvom stihu, Lijepu našu  napjev je uglazbio, prema uvriježenom mišljenju, Josip Runjanin. Zapisao ga je, po predaji veoma točno, učitelj pjevanja i organist prvostolne crkve u Zagrebu Vatroslav Lichtenegger. Prvi put javno je izvedena 1861. godine. Kao nacionalna himna prihvaćena je 1891. godine.

09. lipnja: U Beču je 2004. donijeta odluka o osnivanju Međunarodnog dana arhiva koji bi se održavao svake godine 9. lipnja, na dan osnutka ICA-e (Međunarodno arhivsko vijeće). Međunarodni dan arhiva u svijetu je prvi put obilježen tek 2008., a u Hrvatskoj 2009. godine. Prilika je to kada arhivi javnost upoznaju sa svojom stručnom, kulturnom, znanstvenom, upravnom i uslužnom djelatnošću, kao i s vrijednim povijesnim izvorima o kojima skrbe. Hrvatski državni arhiv (HDA) i ove godine obilježava Međunarodni dan arhiva sa željom da potakne i razvije svijest javnosti o arhivskom gradivu kao jedinstvenoj kulturnoj baštini.

Postavljam poveznicu na stranicu Hrvatskog državnog arhiva te na video Roberta Knjaza o arhivu.

Danas je i dan putujućih knjižnica - Dan hrvatskih bibliobusa. U znak sjećanja na datum kad je 1969. godine u Rijeci krenuo na put prvi namjenski hrvatski bibliobus.

8. lipnja: obilježava se Dan najboljih prijatelja, iako je prijateljstvo nešto što se slavi baš svaki dan. Imati najboljeg prijatelja ili prijateljicu iznimno je važno za psihičko zdravlje, slažu se stručnjaci. Imati prijatelja znači imati pouzdan oslonac u životu i nekog tko će biti uz nas kad nam je najteže. Prijateljstvo mora biti obostorano. Najbolji prijatelji se razumiju, zajedno prolaze i kroz lijepe i kroz teške trenutke, a ne kaže se uzalud da se pravi prijatelj poznaje u nevolji.

"Ne hodaj ispred mene, možda te neću slijediti. Ne hodaj iza mene, možda te neću voditi. Hodaj pokraj mene i samo budi mi prijatelj."
Albert Camus

05. lipnja:  Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja svake godine u više od 140 zemalja svijeta. To je najvažniji dan UN-ovog poticanja ekološke osviještenosti i djelovanja na području zaštite okoliša.

Posjetite stranicu World Enviroment Day

04. lipnja: Antun Cuvaj (04.06.1854., Bjelovar - 07.06.1927., Zagreb), pedagog. Osnovao je Hrvatski školski muzej u Zagrebu 1901. godine s ciljem prikupljanja, proučavanja i izlaganja građe iz prošlosti i sadašnjosti hrvatskoga školstva i pedagogije.

Pogledajte neke zanimljive online radionice Hrvatskog školskog muzeja:

Gricko za knjige

Čarolija quillinga

Vezenje križićem

03. lipnja: Klasična gimnazija - Collegium Zagrabiense, najstarija je srednja škola u Republici Hrvatskoj koja kontinuirano djeluje od svoga osnutka. Utemeljili su je isusovci, 3. lipnja 1607. godine. Danas je zagrebačka Klasična gimnazija smještena u zgradi koja je sagrađena baš za nju, 1932. godine, u ulici Jurja Križanića 4a.

Na sljedećoj poveznici možete na jednome mjestu pročitati sve o nastavi i o izvannastavnim aktivnostima te od sadašnjih i od bivših učenika čuti preporuke za upis: https://bit.ly/KLASIČNA2020

02. lipnja: Dubrovački kapetan Nikola Primorac je 2. lipnja 1870. godine, za okladu od 1000 funta sterlinga, sa svojom jedrilicom imena City of Ragusa, koja je bila dužine 6,1 metar, za 92 dana preplovio Atlantik od Liverpoola do Bostona. Istim putem se je i vratio. To je tada bio podvig bez premca. Prvorazredna svjetska senzacija bilo je i to što je plovio u maloj jedrilici.

01. lipnja: 1934. godine rođen je Ivica Bednjanec, hrvatski crtač stripa, pjesnik, humorist i scenarist. Bednjanec je jedan od najkvalitetnijih i najproduktivnijih hrvatskih autora stripa svih vremena. Više od 40 godina kontinuirano je objavljivao stripove, kojima je ujedno kompletni autor, kako scenarija tako i crteža. Riječ je o preko 2000 tabli stripa, preko 1000 scenarija, 3 knjige stripa.

Na stranicama Knjižnica grada Zagreba pogledaj najpopularnije naslove stripova za djecu

http://www.kgz.hr/hr/za-djecu-i-mlade/knjige-za-djecu-i-mladez/stripovi-djeca/2284

 

Donosim i poveznicu na Digitalni muzej stripa : https://digitalcomicmuseum.com/

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 3. 6. 2020. 21:36

Dogodilo se na današnji dan: SVIBANJ

30.05.Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća. Više na Hrvatski sabor: https://www.sabor.hr/hr/press/priopcenja/30-svibnja-dan-drzavnosti

Ponovite državne  simbole Republike Hrvatske

Sretan vam Dan državnosti!     ►

 

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 4. 5. 2020. 08:34

Dogodilo se na današnji dan: TRAVANJ

29. travnja: Svjetski dan plesa slavi se od 1982. godine 29. travnja i širom svijeta čitaju se međunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih uz ples. Osnovna ideja tog dana je podsjetiti je kako je ples umjetnički oblik izražavanja te kako ples može prevladati sve političke, kulturne i etičke prepreke. Hrvatska Svjetski dan plesa obilježava od 1999. godine.

Online aktivnosti Udruge plesnih umjetnika Hrvatske može pratiti putem poveznica na Facebook događaju.  ►

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 1. 4. 2020. 07:29

Dogodilo se na današnji dan: OŽUJAK

31.03. - Anna Frank (12.06.1929.-31.03.1945?) , autorica Dnevnika, u kojem je neposredno i iskreno posvjedočila o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dnevnik je pisala tijekom perioda od dvije godine kada se sa svojom obitelji krila od nacističkih okupatora koji su okupirali Nizozemsku. Obitelj je uhićena 1944., a Anne Frank umire od tifusa u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen 1945. godine. Poslije rata Dnevnik je pronašao Annin otac, Otto Frank, jedini preživjeli član obitelji. Dnevnik je objavljen na više od 60 jezika. Točan datum njezine smrti je upitan (veljača, ožujak?)►

 

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 27. 3. 2020. 16:48
 


 


 


 


 


Raspored autobusa

TražilicaInformacije

Popis udžbenika

Školski list

Šaljite priloge za

novi 31. broj


Moto i vizija škole

    


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 1. 2010.

Ukupno: 875441
Ovaj mjesec: 575
Ovaj tjedan: 492
Danas: 34
preskoči na navigaciju