preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Eugen Kvaternik
 

Prva škola

 

Prva škola – naš školski list

Prva škola, list učenika osnovne škola Eugena Kvaternika iz Velike Gorice, počeo je izlaziti krajem 2003. godine. Promocija prvoga broja održana je u blagovaonici naše škole 4. prosinca 2003. godine. List su pokrenuli prof. ment. hrvatskog jezika Ivana Dubovečak, učiteljica mentorica razredne nastave Marina Mužek, prof. geografije Milan Rupić i ravnatelj škole Ivica Gazdić. Oni su do današnjega dana ostali pokretačka snaga lista – prof. Ivana Dubovečak kao glavna urednica, Ivica Gazdić kao odgovorni urednik, Marina Mužek kao zamjenica glavne urednice i prof. Milan Rupić kao tehnički urednik i jedan od dizajnera časopisa. Prva četiri broja grafički je uredio i prelomio gospodin Nenad Grakalić, a od petog broja nadalje prijelom i dizajn časopisa radi gospođa Biljana Knebl. List otpočetka tiska tiskara Offest Markulin iz Lukavca, a od petog broja vjerno nas kao sponzor prati i Nakladnička kuća Alfa iz Zagreba. Od ovoga broja pomoć nam pružaju i tvrtke Cetina izvorska voda i Micro Team iz Velike Gorice.

Kao i većina školskih listova u Hrvatskoj i Prva škola je u početku bila zamišljena kao godišnjak u kojem bi se našli zabilježeni važniji događaji iz života u školi. Međutim, ubrzo se pokazalo da je događaja važnih bilježenja toliko da ne mogu stati u jedan broj, pa je odlučeno da izlaze dva broja godišnje – jedan krajem siječnja, u kojem će biti zabilježeni događaji od početka lipnja pa do Božića, a drugi krajem svibnja, u kojem će se naći sve ono bitno što se u školi zbilo od početka drugog polugodišta pa da izlaska broja.

Tijekom gotovo deset godina izdali smo 19 brojeva. Kroz to vrijeme u nastanku i uređivanju lista sudjelovalo je preko stotinu učenika koji su u Prvoj školi svladavali prve novinarske i fotografske korake. Brojni nastavnici, kroz odabir likovnih i literarnih radova, također su dali značajan obol u nastanku lista. Naravno, naš list ne bi bio to što jest da nema učeničkih radova. A njih je kroz proteklo desetljeće objavljeno gotovo tisuću!

Niz godina Prva škola izborila je plasman na županijske smotre LIDRANO, a jednom ja bila pozvana i na državnu smotru. List je izvrsno prihvaćen među učenicima i njihovim roditeljima, o čemu zorno govori podatak da redovito gotovo čitava naklada od 500 komada završi u domovima učenika. To znači da svaki broj Prve škole ima mogućnost prelistati gotovo 2000 osoba. U svjetlu činjenice da naša škola ima oko 750 učenika, to je vrlo značajan broj čitatelja.

Prva škola je jedini školski list koji kontinuirano i redovito izlazi u osnovnim školama na području grada Velike Gorice, što je nedvojbeno ravno podvigu u ovim vremenima kada se gase i puno veći i financijski puno bolje pokriveni novinarski projekti. Sasvim je, stoga, jasno da je Prva škola plod istinske predanosti novinarstvu, zanimanju za život u školi i velike ljubavi svih koji sudjeluju u nastanku svakog pojedinog broja.

Da se otpočetka radilo o ozbiljnom projektu koji je stremio kontinuiranom izlasku govori i podatak da Prva škola ima vlastitu, malu, ali izvrsno opremljenu redakciju, zahvaljujući razumijevanju ravnatelja, ali i povremenim sponzorskim i privatnim donacijama u opremi.

Pred nama je dvadeseti broj koji je već u pripremi i koji ćemo izdati krajem svibnja 2013. i tako ući u drugo desetljeće izlaženja. Nadamo se da ćemo i dalje imati povjerenje čitateljstva i svih onih koji su nam na bilo koji način pomogli da ovo ostvarimo. Naravno, nadamo se da će se broj čitatelja i dobročinitelja povećati i da ćemo uspjeti izlaziti i naredno desetljeće. U školi Eugena Kvaternika za to imamo sve uvjete!

 
Raspored autobusa

Tražilica 


 


 


Informacije

Popis udžbenika

Školski list

Šaljite priloge za

novi 31. broj

Priloženi dokumenti:
Prva skola - 1. dio.rar


Moto i vizija škole

    


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 1. 2010.

Ukupno: 924814
Ovaj mjesec: 1942
Ovaj tjedan: 1234
Danas: 53
preskoči na navigaciju