preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 
Eugen Kvaternik
Natjecanja

Knjižnica

Oznaka eSafety

Prva škola

Prva škola – naš školski list

Prva škola, list učenika osnovne škola Eugena Kvaternika iz Velike Gorice, počeo je izlaziti krajem 2003. godine. Promocija prvoga broja održana je u blagovaonici naše škole 4. prosinca 2003. godine. List su pokrenuli prof. ment. hrvatskog jezika Ivana Dubovečak, učiteljica mentorica razredne nastave Marina Mužek, prof. geografije Milan Rupić i ravnatelj škole Ivica Gazdić. Oni su do 2018. godine bili pokretačka snaga lista – prof. Ivana Dubovečak kao glavna urednica, Ivica Gazdić kao odgovorni urednik, Marina Mužek kao zamjenica glavne urednice i prof. Milan Rupić kao tehnički urednik i jedan od dizajnera časopisa. Prva četiri broja grafički je uredio i prelomio gospodin Nenad Grakalić, a od petog broja nadalje prijelom i dizajn časopisa radi gospođa Biljana Knebl. List otpočetka tiska tiskara Offset Markulin iz Lukavca, a od petog broja vjerno nas kao sponzor prati i Nakladnička kuća Alfa iz Zagreba. Kasnije nam pomoć pružaju i tvrtke Cetina izvorska voda i MicroTeam iz Velike Gorice.

Od 2018. uredništvo Prve škole čine Monika Brleković, ravnateljica škole i odgovorna urednica lista do 2020. kada tu ulogu preuzima zamjenica ravnateljice Melita DelićDalia Kager, učiteljica informatike kao glavna urednica (od rujna 2018. do rujna 2021.) i odgovorna osoba za dizajn i prijelom, knjižničarka Davorka Facko-Vnučec kao zamjenica urednice, Vid Vučak, prof. likovne kulture zadužen za naslovnu fotografiju i odabir likovnih radova, učiteljice Jelena Dobrić Irena Meštrović kao voditeljice rubrika područnih škola, Josipa Mlinarić, prof. Hrvatskog jezika i voditeljica rubrike KvaDar, te profesorice stranih jezika, Iva Anić (EJ) i Martina Matezović Biškup (zamjena Lana Kralj) (NJEM).

Kao i većina školskih listova u Hrvatskoj i Prva škola je u početku bila zamišljena kao godišnjak u kojem bi se našli zabilježeni važniji događaji iz života u školi. Međutim, ubrzo se pokazalo da je događaja važnih bilježenja toliko da ne mogu stati u jedan broj, pa je odlučeno da izlaze dva broja godišnje – jedan krajem siječnja, u kojem će biti zabilježeni događaji od početka lipnja pa do Božića, a drugi krajem svibnja, u kojem će se naći sve ono bitno što se u školi zbilo od početka drugog polugodišta pa da izlaska broja. List u dvobroju izlazi do 2018., od kada ponovno izlazi jednom godišnje. Pandemija i naglo zatvaranje u proljeće 2020. onemogućili su izlazak i distribuciju lista, no 2021. list izlazi iz tiska, jači i bogatiji nego ikad.

Od 2018. list se obogaćuje novim rubrikama i nagradnom igrom za učenike, ali zadržava izvorni koncept. Tako prof. Vučak dizajnira logo škole i školske knjižnice, učenica Naomi S. logo Prve škole, učenica Daria J. logo rubrike darovitih učenika KvaDar, a učenik Andrija L. logo Kvatrić.

Od samog početka u nastanku i uređivanju lista sudjelovalo je više stotina učenika koji su u Prvoj školi svladavali prve novinarske i fotografske korake. Brojni profesori i učitelji, kroz odabir likovnih i literarnih radova, također su dali značajan obol u nastanku lista. Naravno, naš list ne bi bio to što jest da nema učeničkih radova.

Niz godina Prva škola izborila je plasman na županijske smotre LIDRANO, a jednom ja bila pozvana i na državnu smotru. List je izvrsno prihvaćen među učenicima i njihovim roditeljima, o čemu zorno govori podatak da redovito gotovo čitava naklada od 500 primjerakazavrši u domovima učenika. To znači da svaki broj Prve škole ima mogućnost prelistati gotovo 2000 osoba. U svjetlu činjenice da naša škola ima oko 750 učenika, to je značajan broj čitatelja.

Prva škola je jedini školski list koji kontinuirano i redovito izlazi u osnovnim školama na području grada Velike Gorice, što je nedvojbeno ravno podvigu u ovim vremenima kada se gase i puno veći i financijski puno bolje pokriveni novinarski projekti. Sasvim je, stoga, jasno da je Prva škola plod istinske predanosti novinarstvu, zanimanju za život u školi i velike ljubavi svih koji sudjeluju u nastanku svakog pojedinog broja.

Da se otpočetka radilo o ozbiljnom projektu koji je stremio kontinuiranom izlasku govori i podatak da Prva škola ima vlastitu, malu, ali izvrsno opremljenu redakciju, zahvaljujući razumijevanju ravnatelja, ali i povremenim sponzorskim i privatnim donacijama u opremi.

Nadamo se da ćemo i dalje imati povjerenje čitateljstva i svih onih koji su nam na bilo koji način pomogli da ovo ostvarimo. Naravno, nadamo se da će se broj čitatelja i dobročinitelja povećati i da ćemo našu Prvu školu listati i u narednim godinama. U školi Eugena Kvaternika za to imamo sve uvjete!

 

31. broj Prve škole prelistajte na ovoj poveznici.
TražilicaRaspored autobusa

Raspored zvona

     


Informacije

Jelovnici

 


Vijeće učenika


Daroviti/ Zadruga

 


Moto i vizija škole

    


Projekti

Projekt Drvokod


Popis udžbenika

Školski list


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 1. 2010.

Ukupno: 1201863
Ovaj mjesec: 5574
Ovaj tjedan: 1959
Danas: 545
preskoči na navigaciju