preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 
Eugen Kvaternik
Natjecanja

Knjižnica

Oznaka eSafety

vijesti

Završna anketa - Nastava informatike 2023./2024.

Dragi učenici, stigli smo do kraja još jedne školske godine!

Kako bi sljedeća bila još bolja, lijepo vas molim da ispunite završnu anketu u kojoj ćete vrednovati moj rad i nastavu Informatike tijekom ove školske godine.

Anketa je anonimna, a vaši iskreni odgovori pomoći će mi da sljedeće godine unaprijedim nastavu kako biste dobili maksimum znanja, vještina, a naravno i zabavili se učeći.

Anketi ćete pristupiti putem OVE POVEZNICE.

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 11. 6. 2024. 11:31

Obilježili smo "Noć knjige 2024" izradom digitalnih interaktivnih priča

U mjesecu travnju 2024. godine obilježavala se Noć knjige, a kako su čitalačke vještine i čitalačka pismenost izuzetno važne vještine, odlučili smo to obilježiti i u našoj školi na nastavi Informatike kako bismo s pomoću digitalne tehnologije potakli učenike na - čitanje. Tako su učiteljice Informatike Dalia Kager, Antonija Vnučec i Martina Vukušić, u suradnji s našom knjižničarkom Davorkom Facko-Vnučec, provele ovaj mini projekt s učenicima 4. razreda u matičnoj i područnim školama, te u 6. c i 6. d razredu.

Učenici su, osim čitalačkih vještina, razvijali i vještine računalnog razmišljanja stvarajući interaktivnu priču u alatu Inklewriter i u kojoj čitatelj odabire tijek radnje.

Za učenike 6. razreda napravili smo i mali natječaj, te je stručni žiri u sastavu Melita Delić (učiteljica Hrvatskog jezika), Mato Matijević (učitelj Engleskog jezika) i Davorka Facko-Vnučec (školska knjižničarka) odabrao tri najbolja rada, a dodijelili smo i nagradu publike za priču s najviše lajkova, posebnu nagradu za priču napisanu s pomoću umjetne inteligencije i čak 11 posebnih pohvala žirija.

Radove učenika 4. razreda možete pročitati na ovoj poveznici, a radove učenika 6. razreda na ovoj Padlet ploči. Popis svih nagrađenih pronađite pod Opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 21. 5. 2024. 14:26

I učenici 3.b uključili su se u globalnu akciju "Coding 4 Climate"

Na nastavi informatike, učenici 3. b razreda sudjelovali su u globalnoj akciji Coding 4 Climate, u kojoj uz njih sudjeluju učenici i učitelji iz čak 114 zemlje cijeloga svijeta, te učenici 6.c i 6. d iz naše škole! U trotjednim aktivnostima trebali smo odabrati problem i ligu u kojoj ćemo izrađivati svoj projekt. Odabrali smo problem uštede energije i njegov utjecaj na klimatske promjene, te smo proučili kako dizajnirati kuću koja će štedjeti energiju, pa smo u sklopu akcije odabrali Energy League.

Tako smo se podijelili u timove, dizajnirali i izradili štedljive kuće od priručnih materijala - kartona i sl. Programirali smo micro:bit kako bi doprinijeli štednji.

Kako su učenici radili na projektu pogledajte na našoj projektnoj stranici, a njihove radove možete pogledati i na službenoj Coding for Climate web stranici.

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 30. 4. 2024. 13:39

Učitelji Kvaternika na CUC-u 2024

Ove su godine na CARNet-ovoj korisničkoj konferenciji, koja se 18. i 19. travnja 2024. godine održala u Rovinju, sudjelovali svi učitelji Informatike naše škole: Vinko Lujić, Dalia Kager, Antonija Vnučec i Martina Vukušić, a snage Kvaternika pojačala je i učiteljica Marina Mužek. Neki od njih su aktivno doprinijeli bogatom konferencijskom programu čija je tema bila - umjetna inteligencija. Naslov konferencije je tako bio: AI u obrazovanju - novi početak ili početak kraja. Doprinijeli smo programu s 2 interaktivna izlaganja: Transformacija učenja matematike u XR svijetu (Kager, Mužek), UI alati za revoluciju čitanja (Kager); jednom Birds of a Feather diskusijom: Etički izazovi uporabe umjetne inteligencije u obrazovanju (Belščak, Kager) i jednom radionicom: Od ideje (ili bez ideje?) do interaktivne priče uz UI (Kager, Vnučec), a učiteljica Kager je, na poziv predsjednice programskog odbora CUC-a, Marijane Pezelj, sudjelovala i u panel raspravi na svečanom otvaranju konferencije na temu Umjetna inteligencija: od regulacije do edukacije, uz Juraja Bilića, pomoćnika ravnatelja CARNET-a za Sektor za umjetnu inteligenciju, eksperta u OECD-ovoj radnoj skupini za budućnost umjetne inteligencije i voditelja projekta BrAIn, Sašu Mladenovića, redovitog profesora na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu i voditelja istraživačke grupe za umjetnu inteligenciju, Antoniju Capan, učiteljicu matematike u Osnovnoj školi Grabrik i Jaye Richards Hill, direktoricu Microsoft EDU za Istočnu Europu, Bliski Istok i Afriku.

Više o konferenciji i događanjima pročitajte na ovoj poveznici.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 4. 2024. 08:56

Donacija VR setova našoj školi

Tijekom školske godine 2023./2024. naši su učenici postali bogatiji za dva seta naočala za virtualnu stvarnost.

Jedan je doniran ljubaznošću tvrtke STEMI, a drugi Rotary kluba Velika Gorica.

Tako smo, na nastavi informatike, ali i drugih predmeta, mogli integrirati ovu tehnologiju u proces učenja.

Hvala donatorima!

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 11. 4. 2024. 14:48

Šestaši sudjeluju u globalnoj akciji "Coding 4 Climate"

Na nastavi informatike, učenici 6.c i 6.d razreda sudjeluju u globalnoj akciji Coding 4 Climate, u kojoj uz njih sudjeluju učenici i učitelji iz čak 114 zemalja cijeloga svijeta! U trotjednim aktivnostima trebali smo odabrati problem i ligu u kojoj ćemo izrađivati svoj projekt. U nekim prijašnjim aktivnostima saznali smo da više od polovice proizvodnje kisika na zemlji dolazi iz oceana i otkrili koliko je on važan. Klimatske promjene utječu na biljke i životinje, pa tako i na one koje ovise o oceanima. Tako je problem kojeg smo uočili povezan uz klimatske promjene i njihov utjecaj na bioraznolikost, a u sklopu akcije odabrali smo Ocean League.

S obzirom da na nastavi izrađujemo digitalne sadržaje i upoznajemo multimediju, odabrali smo koristiti tehnologije u nastajanju te u CoSpaces Edu platformi izraditi virtualna iskustva. Svaki je učenik odabrao i istražio jednu od ugroženih životinja, te u AR/VR iskustvu upoznao korisnike s njom te dao savjete kako ju svatko od nas, bez obzira na to gdje živimo, može zaštititi od izumiranja čineći neke jednostavne stvari u svojemu kućanstvu.

Kako su učenici radili na projektu pogledajte u ovom videozapisu, a njihove radove možete pogledati na ovoj poveznici i to jednostavnim pokretanjem u mrežnom pregledniku, instaliranjem CoSpaces Edu aplikacije na mobitelu i pokretanjem u AR okružju, ili pogledati kao VR iskustvo ako imate VR naočale.

Rješenja naših učenika možete vidjeti i na službenoj projektnoj stranici Coding 4 Climate.

Karta zemalja sudionica u inicijativi:

 

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 29. 3. 2024. 11:11

Radovi naših Kvatrića ponovno odabrani u MyMachine DreamsDrop svjetskoj kampanji 2024

Sada već tradicionalno, četvrtu godinu za redom, na nastavi Informatike učenici sudjeluju u MyMachine DreamsDrop svjetskoj kampanji. I ove godine su se, između više od 1000 pristiglih radova djece iz 13 zemalja s četiri kontinenta, u stotinjak ukupno odabranih ideja iz mališana iz cijeloga svijeta našla dva rada učenika naše škole: Pomagalo za sreću učenice Ingrid Leder (3.b) i Pucač bombona kojega je osmislio učenik Josip Čehobašić (3.b), kojima čestitamo na ovom uspjehu, kreativnosti i promociji naše škole u svijetu!

Učenici trebaju odabrati neki problem te nacrtati i opisati svoj stroj iz snova kojim se taj problem može riješiti. Odabrane ideje naših učenika u stvarnost će pretvoriti studenti sveučilišta Meksiku (Monterrey Tech) i Kostariki (Tecnólogico de Costa Rica) i jedva čekamo vidjeti njihova rješenja!

A zašto su Ingrid i Josip osmislili upravo te strojeve i kako oni rade, pogledajte u kratkom videu na ovoj poveznici.

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 23. 3. 2024. 10:38

Službeni rezultati županijskog natjecanja iz Informatike 2024.

Nakon dugog čekanja, konačno su stigli i službeni rezultati županijskog natjecanja iz Informatike koje se održalo 1. ožujka 2024. u OŠ Stjepana Radića u Božjakovini i na kojemu su naši učenici ostvarili izvrsne rezultate u nekoliko kategorija.

Kategorija: Digitalne kompetencije 5.

6. mjesto Leo Hudina, mentor Vinko Lujić

 

Kategorija: Digitalne kompetencije 6.

6. mjesto Ronald Podgorski, mentor Dalia Kager

 

Kategorija: Logo 6.

1. mjesto Juraj Haraminčić, mentor Vinko Lujić

1. mjesto Ronald Podgorski, mentor Dalia Kager

 

Kategorija: Osnove informatike 8.

9. mjesto Jakov Galović, mentor Vinko Lujić

 

Kategorija: Primjena algoritama 6.

3. mjesto Ronald Podgorski, mentor Dalia Kager

Čestitamo učenicima i mentorima!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 3. 2024. 09:42

Ekološki detektivi: Otkrivanje riječnih tajni s pomoću podvodnog drona

U sklopu međuškolskog projekta, 30-ak učenika dviju osnovnih škola, naše OŠ E. Kvaternika iz urbanog područja Velike Gorice i druge, OŠ Pokupsko iz ruralnog okruženja u Pokupskom, udružili su snage u istraživačkom poduhvatu na rijeci Kupi, usmjeravajući fokus na ekologiju i održivi razvoj. Projekt je ostvaren uz podršku i stručno vodstvo udruge "Kupa - rijeka života", te je obuhvaćao inovativnu primjenu podvodnog drona opremljenog senzorima poput dubinomjera, senzora za temperaturu i kamere, što je omogućilo detaljno proučavanje i snimanje podvodnog svijeta rijeke.

Službena stranica projekta

Učenici su bili podijeljeni u pet grupa, svaka zadužena za određeni segment istraživanja: navigaciju kroz prirodu pomoću micro:bit kompasa, upravljanje podvodnim dronom za istraživanje riječne faune i flore, prikupljanje i analizu otpada pronađenog u okolini rijeke, sudjelovanje u edukativnom predavanju o ekološkoj važnosti rijeke Kupe, te identifikaciju lokalnog biljnog svijeta korištenjem aplikacije umjetne inteligencije za prepoznavanje biljnih vrsta. Završna aktivnost projekta uključivala je kviz znanja, koji je osmišljen da potakne timski rad i omogući učenicima da podijele naučeno.

Projekt je omogućio učenicima da razviju duboko razumijevanje ekološke važnosti rijeke Kupe, osvijeste problematiku otpada, te steknu vrijedna praktična znanja iz STEM područja koristeći se najnovijim tehnološkim dostignućima. Kroz ovaj multidisciplinarnu pristup, učenici su razvijali vještine kritičkog mišljenja, rješavanja problema, te timski rad i digitalnu pismenost, naglašavajući kako tehnologija može biti moćan alat u promicanju održivog razvoja i zaštite okoliša. Ovaj projekt je istaknuo značaj međuškolske suradnje i pružio platformu za praktično učenje, čime je potaknut pozitivan stav prema učenju kroz iskustvo i aktivnu ulogu učenika u očuvanju prirode.

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 15. 3. 2024. 14:37

Diseminacija EUTeam projekta i besplatnih online tečajeva

U našoj su školi, na sjednici Učiteljskog vijeća pred 40-ak učitelja dana 29. veljače 2024. godine, učiteljice informatike, Dalia Kager i Antonija Vnučec, održale prezentaciju projekta EUTeam kojega provodi Europass Teacher Academy, najveći pružatelj međunarodnih obrazovnih tečajeva za učitelje u Europi.

U sklopu EUTeam projekta korisnicima (učenicima i učiteljima) je dostupno 6 besplatnih e-tečajeva o EU temama koje se u učionicu uvode kroz inovativne metode poučavanja, kao što je CLIL, učenje zasnovano na igri, kolaborativno učenje i učenje usmjereno na učenika.

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 29. 2. 2024. 17:16

Transformacija učenja matematike u svijetu proširene stvarnosti (XR)

Učenici 3.b i 3.c razreda, te njihove razredne učiteljice Marina Mužek i Lidija Detelić, sudjelovali su u projektu "Transformacija učenja matematike u svijetu proširene stvarnosti". Projekt je osmislila učiteljica informatike D. Kager. 

Službena stranica projekta

Više informacija pronaći ćete klikom na Opširnije.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 20. 2. 2024. 16:55

Rezultati školskog Natjecanja iz informatike, 19.01.2024.

Na županijsko Natjecanje iz Informatike pozvani su:

Digitalne kompetencije 5 - Leo Hudina (mentor Vinko Lujić)

Digitalne kompetencije 6. - Ronald Podgorski (mentor Dalia Kager)

Osnove informatike- Jakov Galović (mentor Vinko Lujić)

Primjena algoritama 6.- Ronald Podgorski (mentor Dalia Kager)

Primjena algoritama 7.- Jakov Galović (mentor Vinko Lujić)

Logo 6. - Ronald Podgorski (mentor Dalia Kager) i Juraj Haraminčić (mentor Vinko Lujić)

Čestitamo!!!

 

DIGITALNE KOMPETENCIJE 5   DIGITALNE KOMPETENCIJE 6

          LOGO 6                  LOGO 7                     LOGO 8

                           OSNOVE INFORMATIKE

PRIMJENA ALGORITAMA            PRIMJENA ALGORITAMA  7

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 26. 1. 2024. 13:47

Safer Internet Day 2024: The AI Ethical Adventure for Young Netizens

Umjetna inteligencija polako, ali sigurno prodire u sve domene ljudskog života i rada, a njezin brzi razvoj svima nama donosi brojne izazove s kojima se moramo suočavati i nositi. 

S time u skladu, u autorskom eTwinning projektu naše učiteljice informatike, Dalije Kager i portugalskog učitelja informatike Antonia Mansilhe, "Safer Internet Day 2024: The AI Ethical Adventure for Young Netizens", sudjeluju učenci 7.c razreda. Projekt će trajati od siječnja do svibnja 2024. godine, a uključuje 19 škola iz 7 država: Hrvatska (11 škola), Portugal (2 škole), Rumunjska (2 škole), Španjolska (1 škola), Poljska (1 škola), Turska (1 škola), Grčka (1 škola).

Cilj projekta: Projekt je usmjeren na osnaživanje nastavnika i učenika u razumijevanju i promicanju etičke prakse u umjetnoj inteligenciji (AI), te njihove uloge u stvaranju sigurnog online okruženja. Kroz niz zabavnih i suradničkih aktivnosti, učenici će istraživati složene izazove i odgovornosti koje dolaze s rastućom prisutnošću AI u digitalnom dobu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 10. 1. 2024. 13:56

Odlični rezultati naših Kvatrića na Međunarodnom natjecanju u računalnom razmišljanju Dabar 2023

I ove su se godine učenici naše škole iskazali u vještinama računalnoga razmišljanja, kako u matičnoj, tako i u područnim školama. Sudjelovalo ih je ukupno 339 -   92 u kategoriji MikroDabar (1. i 2. razred), 105 u kategoriji MiliDabar (3. i 4. razred), 80 u kategoriji KiloDabar (5. i 6. razred) te 62 u kategoriji MegaDabar (7. i 8. razred).

Njih 29 je ostvarilo izvrstan rezultat i ušlo u 10% najboljih u državi:

  • MikroDabar - 4 učenika
  • MiliDabar - 7 učenika
  • KiloDabar - 13 učenika
  • MegaDabar - 5 učenika

Na ovogodišnjem je natjecanju sudjelovalo čak 49065 učenika osnovnih i srednjih škola, a mi smo ponosni na naše male i velike Dabrice i Dabriće, od srca čestitamo svima na hrabrosti, a posebice onim zlatnima koji su među 10% najboljih!

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 28. 11. 2023. 08:09

Najbolji učitelji primili priznanje Zagrebačke županije

Profesori i učitelji koji su svojim trudom i zalaganjem najbolji odgojno-obrazovni radnici u školskoj godini 2022./2023. s područja Zagrebačke županije, u ponedjeljak 30. listopada su bili na prijemu kod predsjednice Skupštine Martine Glasnović koja im je uručila Zahvalnice Zagrebačke županije za izniman doprinos i postignuća u području društvene djelatnosti od značaja za Zagrebačku županiju. Među njima su i dvije nagrađene učiteljice naše škole - Marina Mužek i Dalia Kager.

https://cityportal.hr/najbolje-goricke-uciteljice-na-prijemu-u-zupaniji/

https://prigorski.hr/foto-zagrebacka-zupanija-dodijelila-je-zahvalnice-zagrebacke-zupanije-odgojno-obrazovnim-radnicima/

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 1. 11. 2023. 11:07

Prijem najboljih učiteljica kod gradonačelnika Krešimira Ačkara

Sedam velikogoričkih učiteljica, među kojima i učiteljice naše škole - Marina Mužek i Dalia Kager, nagrađenih od strane MZO-a među 505 najboljih za šk. god. 2022./2023. primio je i zahvalio na uloženom trudu 12. listopada i gradonačelnik Krešimir Ačkara.

I velikogorički portali prenijeli su vijest: Kronike Velike Gorice, o1Portal, City Portal.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 10. 2023. 08:29

Dvije nagrađene učiteljice iz naše škole povodom Svjetskog dana učitelja

Na temelju Pravilnika o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima (NN, br. 53/2019.), Povjerenstvo za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika izabralo je 505 najuspješnijih djelatnika u području obrazovanja u školskoj godini 2022./2023., a među kojima su se našle dvije učiteljice naše škole - Marina Mužek, učiteljica razredne nastave, savjetnica i Dalia Kager, učiteljica informatike, mentorica.

Ovim javnim pozivom Ministarstvo znanosti i obrazovanja sustavno nagrađuje istaknute pojedince koji kontinuirano unaprjeđuju odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske, a u povodu Svjetskog dana učitelja u četvrtak, 5. listopada 2023. godine, održana je svečanost na kojoj se nagrađenima obratio ministar prof. dr. sc. Radovan Fuchs.

Imena svih dobitnika nalaze se na sljedećoj poveznici.

Iskrene čestitke svim najuspješnijim odgojno-obrazovnim radnicima u školskoj godini 2022./2023. te im želimo uspješan nastavak rada.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 6. 10. 2023. 10:05

Vožnja podvodnim dronom na gradskom bazenu u Velikoj Gorici

Učenici 2.b razreda s učteljicama Marinom Mužek i Dalijom Kager posjetili su 19. lipnja 2023. godine gradski bazen u Velikoj Gorici i sa sobom doveli neobičnog plivača - podvodni dron Gladius prvi je robot koji je zaronio u gradski bazen. Svi su učenici naučili kako njime upravljati, koje sve senzore ima te kako očitavati mjerenja temperature i dubine vode te položaj drona ispod vode putem mobilne aplikacije. Bilo je zabavno i poučno i jedva čekamo isprobati ga u nekom jezeru ili rijeci!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 21. 6. 2023. 12:20
» Arhiva naših vijesti    
 


TražilicaRaspored autobusa

Raspored zvona

     


Informacije

Jelovnici

 


Vijeće učenika


Daroviti/ Zadruga

 


Moto i vizija škole

    


Projekti

Projekt Drvokod


Popis udžbenika

Školski list


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 1. 2010.

Ukupno: 1201894
Ovaj mjesec: 5605
Ovaj tjedan: 1990
Danas: 576
preskoči na navigaciju