preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Eugen Kvaternik
Projekti 2020./2021.

Meunarodni eTwinning projekt Svjetski tjedan svemira 2 - SPACE WEEK

Svjetski tjedan svemira obilježava se svake godine od 4. do 10. listopada.
U projektu mogu sudjelovati sve dobne skupine djece od predškolske dobi na dalje. Tema je djeci interesantna i njihovi interesi za tu vrstu sadržaja su veliki. Postoji velika lepeza materijala iz kojih učenici i učitelji mogu dobiti informacije, istraživati i proširiti svoje dosadašnje vidike.

Ciljevi:

- upoznati učenike sa znanošću i istraživanjem Zemlje i svemira
- kroz različite materijaleupoznati neobičan svijet koji nas okružuje izvan našeg planeta
- saznati kada su prvi ljudi sletjeli na Mjesec
-  istražiti kako se astronauti pripremaju za svoju misiju i kako žive izvan svog planeta
- koristiti IT tehnologiju i samostalno kreirati kvizove, PPT, igre o svemiru
- radećizajedno učit će o planetima, galaksijama, satelitima, meteorima i prezentirati ono što su naučili svojim prijateljima u razredu i na drugim predavanjima
- komunicirat će koristeći Skype i razmijeniti ono što su naučili
- učiti o vrstama dokumentarnih filmova i vizualno potkrijepiti činjenice koje su čuli i vidjeli
- razvijanje timskog rada

Autorice i voditeljice projekta su Marina Mužek, učiteljica savjetnica (OŠ E. Kvaternika) i Renata Kolarec, učiteljica (OŠ Slavka Kolara, Kravarsko).

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 30. 9. 2020. 09:45

Međunarodni eTwinning projekt OYUN VE 21.YY BECERİLERİ (Igra i vještine 21. stoljeća)

Djeca uče živeći i radeći koncepte uključene u obrazovne programe utvrđene kurikulumom nacionalnog obrazovanja, a susret s materijalima koji se odnose na igru ​​u svakom društvu od prošlosti do danas pokazuje da igra ima važno mjesto u ljudskom životu. Utječu na emocionalni i socijalni razvoj, kao i na mentalni i jezični razvoj. Kroz igru, djeca razvijaju sposobnost donošenja odluka, poštivanja pravila, poštovanja i iskrenosti prema drugima, upravljanja svojim ponašanjem u grupi i suradnjom s drugima. Igranje igara jedna je od osnovnih potreba djece. Ako se toj potrebi ne udovolji, neće se ostvariti nit zdravi razvoj djece. Ovim projektom želi mo podržati i razvijati vještine 21. stoljeća kako bi se učenici i zabavili i učili uz igru.

Projekt su pokrenule i vode: Esra Duygu Erkolbüyükdinç, Ortaklar Kurtuluş İlkokulu, Germencik, Turska i Serap Kurt Mutlu, Ünye Anaokulu, Ünye, Turska.

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 30. 9. 2020. 09:30

Safer Internet Day 2021

Ovim ćemo međunarodnim eTwinning projektom obilježiti Dan sigurnog interneta 2021. Učenici će upoznati koje sve opasnosti skriva internet te kako se zaštiti i odgovorno koristiti internet i dostupne usluge. Projekt će se provoditi tijekom veljače 2021. godine.

Ciljevi:

- pronalaziti i vrednovati informacije
- formulirati pretragu na internetu na način da izbjegnu neželjene sadržaje
- prepoznati i razlikovati opasnosti na internetu
- opisati postupke za zaštitu računala, programa i sadržaja na internetu
- zaštititi svoje i tuđe osobne podatke na internetu
- prepoznati vrste elektroničkog nasilja
- opisati i poduzimati mjere sprječavanja elektroničkog nasilja
- nabrojati i primijeniti pravila lijepog ponašanja na internetu (netiquette)
- surađivati u online okruženju.

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 20. 9. 2020. 12:21

Rastimo zajedno / Let's grow together

Ovim međunarodnim eTwinning projektom želimo potaknuti djecu i mlade na promišljanje o odabiru budućeg zanimanja ističući potrebne vještine i kompetencije za 21. stoljeće te im pomoći u usmjeravanju prema prikladnom zanimanju kroz alate za utvrđivanje njihovih i interesa i sposobnosti. Projektom će se istaknuti važnost razvoja kompetencija (kreativnost, suradnja, cjeloživotno učenje, komunikacija i rješavanje problema) potrebnih za obavljanje poslova budućnosti.

Ciljevi:
- stvarati digitalne sadržaje na temu zanimanja
- promišljati o zanimanjima budućnosti
- raspravljati o važnosti upotrebe IKT-a u zanimanjima
- razvijati vještine i kompetencije potrebne za svoje buduće zanimanje
- surađivati u online okruženju
- razvijati kritičko mišljenje.

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 20. 9. 2020. 12:20

Media literacy - critical thinking for safer school environment II

Važnost ovog međunarodnog eTwinning projekta leži u razvoju vještina djece kojima bi ona bila sposobna kritički procijeniti medijski sadržaj, njegove pozitivne i negativne strane, prepoznati opasnost na internetu i društvenim mrežama, znati kome se obratiti u slučaju nasilja u medijskom prostoru i slično.

Ciljevi:

- upoznati i razlikovati različite vrste medija
- sigurno koristiti medije
- provjeriti točnost informacija
- koristiti, kreirati i dijeliti medijske sadržaje i informacije
- upoznati načine zaštite od potencijalno štetnih medijskih sadržaja, dezinformacija i propagande
- steći medijska znanja i vještine koji doprinose poštivanju i zaštiti dječjih prava te razvijaju otvoren, aktivan i kritički stav promišljanja o medijima i medijskim sadržajima.

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 20. 9. 2020. 12:18

Green is "IN"

Liceul de Arta „Stefan Luchian”, Botosani, Botoșani, Rumunjska

Učenici će u ovom međunarodnom peTwinning projektu naučiti što su klimatske promjene i koja je naša uloga i utjecaj na njih. U timovima će izrađivati letke s informacijama o klimatskim promjenama, uključiti svoje roditelje i ostale članove obitelji izračunavajući s njima ugljični otisak. Nakon analize rezultata, napravit ćemo plan kako smanjiti potrošnju vode, električne energije i goriva u kućanstvu. Posebnu ćemo pozornost posvetiti odvajanju otpada i naglasiti važnost recikliranja. Stvorit ćemo eko kutak u školi za odvajanje otpada i provesti akciju prikupljanja starog papira, baterija i sitnog elektroničkog otpada koji ćemo prodati lokalnom centru za reciklažu. Od prikupljenih sredstava kupit ćemo sadnice autohtonih biljaka uzgojenih u lokalnom rasadniku i posaditi ih u školskom dvorištu. Učenici će istraživati i prikupljati podatke o tim biljnim vrstama, zajednički izrađivati web stranice s partnerima iz Rumunjske i postavljati QR kodove na biljke koje će otvarati njihove web stranice. 

Projekt vode i koordiniraju Dalia Kager (OŠ E. Kvaternika) i Daniela Scarlii (Liceul de Arta „Stefan Luchian”, Botoșani, Rumunjska).

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 10. 9. 2020. 10:42

Živimo zeleno / Living greenly

Cilj ovog međunarodnog eTwinning projekta je stvoriti obrazovne sadržaje i u što većoj mjeri ih implementirati u školske kurikulume osnovnih škola i vrtića kako bi u budućnosti svi bili spremniji na nove društvene i okolišne izazove i mogli donositi važne životne i poslovne odluke po modelu kvalitetnijeg i održivijeg načina života.
Projekt potiče volonterski, društveni, praktični i kreativno stvaralački rad, te i aktivnu participaciju djece u ekološkim aktivnostima škole, lokalne zajednice i šire kroz koje će učenici stjecati navike odgovornog ponašanja prema okolišu i održivom razvoju.
Misli globalno - djeluj lokalno!

U ovom projektu sudjelovat će učenici 7. razreda s učiteljicom informatike Dalijom Kager, a uz škole iz Hrvatske, sudjeluju i škole iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske i Češke.

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 10. 9. 2020. 10:39

STEAM in society and community

Projekt STEAM in society and community međunarodni je eTwinning projekt u kojemu sudjeluju škole iz Hrvatske, Albanije, Armenije, Azerbajdžana, Bosne i Hercegovine, Francuske, Gruzije, Italije, Moldavije, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Srbije i Turske. Cilje projekta je kroz STEM pokazati djeci i mladima sve društveno korisne blagodati pomaganja drugima, volontiranja i razvijanja suosjećanja s drugima. Projekt koordinira Maja Mačinko iz OŠ I. Cankara, a učiteljice iz naše škole koje su se priključile tom projektu su: Marina Mužek, Ivana Dubovečak i Dalia Kager.

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 10. 9. 2020. 10:27

Breaking News - My Favourite Book

Cilj ovog međunarodnog eTwinning projekta je popularizacija čitanja i razvoj medijske pismenosti učenika. Projekt vode i koordiniraju Dalia Kager (uč. inf. OŠ E. Kvaternika) i Ivanka Tomić (uč. hrvatskog jezika, OŠ P. Belas). U projektu učenici odabiru najdražu knjigu, prepričavaju njen sadržaj u formi vijesti, iste snimaju (audio ili video) te editiraju u odabranom video alatu.

Učenici će:
- upoznati formu vijesti
- naučiti pisati vijest
- koristiti kameru za snimanje audio i video zapisa
- upoznati alat za izradu, montažu i uređivanje video zapisa
- izraditi svoju video vijest
- objaviti i podijeliti svoju snimku.

U projekt su uključene škole iz Hrvatske, Armenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Tunisa i Turske.

S učenicima naše škole sudjeluju učiteljice Marina Mužek i Ivana Dubovečak.

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 10. 9. 2020. 10:22

AI in our classrooms

AI in our classrooms je međunarodni projekt koji vode i koordiniraju Dalia Kager (uč. informatike iz OŠ E. Kvaternika) i Elena Žugec (uč. engleskog i hrvatskog jezika, OŠ P. Belas). Cilj projekta je uvođenje umjetne inteligencije u učionice i u poučavanje različitih predmeta. Sudionicima će biti dostupna kolekcija AI alata, aplikacija i platformi, a učitelji će, zajedno s učenicima, odabrati barem jedan i kreativno ga primijeniti u nastavi.

Učenici će :
- upoznati umjetnu inteligenciju,
- kreativno koristiti umjetnu inteligenciju za učenje,
- primjenjivati umjetnu inteligenciju u raznim područjima ljudskog djelovanja,
- razvijati digitalne kompetencije,
- razvijati medijsku pismenost,
- širiti horizonte po pitanju svog budućeg zanimanja i dostupne tehnologije.

U projektu, osim učitelja i učenika iz Hrvatske, sudjeluju i učenici i učitelji iz Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Sjeverne Makedonije i Turske.

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 10. 9. 2020. 10:18

International Women in Science Day II.

I ove smo se godine priključili međunarodnom projektu International Women in Science Day II., koji za cilj ima popularizaciju STEM-a među djevojčicama. Prošle je godine u projektu sudjelovalo 89 učitelja i više od 1000 učenika kroz razne aktivnosti.

Projekt vode i koordiniraju Dalia Kager iz OŠ E. Kvaternika (informatika) i Maja Mačinko iz OŠ I. Cankara (tehnička kultura). U projektu ove godine sudjeluju, uz učitelje i učenike iz Hrvatske, i učenici i učitelji iz Albanije, Armenije, Azerbajdžana, Bosne i Hercegovine, Francuske, Gruzije, Grčke, POrtugala, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske.

Osim učiteljice informatike Dalije Kager, s učenicima iz naše škole na projektu sudjeluje i učiteljica Marina Mužek.

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 10. 9. 2020. 10:12

Let's Chess!/Zaigrajmo šah!

Priključili smo se međunarodnom eTwinning projektu Let's Chess!/Zaigrajmo šah!, koji za ciljeve ima: razvijanje koncentracije učenika, strpljenja i upornost u radu, 
razvijanje intuicije, pamćenja i analitičkih vještina, razvijanje samokontrole te sposobnosti donošenja odluka i preuzimanja inicijative, usvajanje pravila, planiranje i razvijanje organizacijskih vještina razvijanje socijalne inteligencije i sportskog duha, kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Aktivnosti:
• Predstavljanje skupine šahista fotografijom i kratkim opisom
• Upoznavanje s pravilima šaha
• Igra u paru
• Osmislimo logo kluba šahista
• Slavni šahisti: Garry Kasparov
• Izrada šahovske figure u glini
• Izrada plakata za promoviranje šaha u nekom od web alata ili likovnoj tehnici po izboru
• Večer šaha- turnir
• Online šah (suradnja među partnerima).

U projektu sudjeluju učenici i učitelji iz Hrvatske i Turske.

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 10. 9. 2020. 10:07

Be a responsible citizen - fight against COVID-19 II

Međunarodni projekt koji vode i koordiniraju učiteljice Dalia Kager (informatika) iz OŠ E. Kvaternika i Marta Goričan iz OŠ P. Belas (kemija/biologija/priroda). U projektu sudjeluju učenici i učitelji, osim iz Hrvatske, i iz Bosne i Hercegovine, Italije, Poljske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije i Turske. Ovim projektom želimo istaknuti važnost odgovornog ponašanja tijekom trajanja pandemije virusa SARS-COV-2. Budući da se nastava izvodi online, hibridno i u učionicama, želimo skrenuti pažnju na pravilne načine zaštite od virusa, podučiti djecu kako doći do provjerenih informacija o bolesti te izrađivati digitalne materijale koji će pomoći u edukaciji drugih. 

Ciljevi projekta:

- prepoznati opasnosti širenja virusa
- objasniti i navesti mjere opreza i važnost osobne higijene u sprječavanju širenja zaraze
- prepoznati i analizirati izvore informacija o bolesti
- razlikovati vjerodostojne izvore informacija od lažnih
- surađivati u online zajednici
- poštovati pravila ponašanja u online zajednici
- graditi pozitivne međuljudske odnose
- koristiti digitalne alate za stvaranje edukativnog sadržaja.

Projekt će trajati od rujna 2020 - lipnja 2021. Vremenik aktivnosti:
- rujan/prosinac - istražiti što je COVID-19, izrada digitalnih materijala o toj bolesti, istražiti i navesti pouzdane izvore informiranja
- siječanj/travanj - crtanje ili modeliranje koronavirusa, izrada edukativnih sadržaja o načinima zaštite i mjerama opreza
- svibanj/lipanj - izrada i dijeljenje kvizova znanja, dijeljenje kvizova na zajedničkoj virtualnoj ploči; pisanje poruka podrške na raznim jezicima; evaluacija projekta.

S učenicima naše škole u projektu sudjeluje i školska psihologinja Gordana Novković Poje.

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 10. 9. 2020. 09:58
» Arhiva naših vijesti    
 


Raspored autobusa

Tražilica 


 


 


 


Informacije

Popis udžbenika

Školski list

Šaljite priloge za

novi 31. broj


Moto i vizija škole

    


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 1. 2010.

Ukupno: 892325
Ovaj mjesec: 4796
Ovaj tjedan: 1355
Danas: 82
preskoči na navigaciju