preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 
Eugen Kvaternik
Natjecanja

Knjižnica

Oznaka eSafety

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 1. 2010.

Ukupno: 1192516
Ovaj mjesec: 7409
Ovaj tjedan: 838
Danas: 423
Korisne stranice

                                                                                                                                                                                          

  

Hrvatski biografski leksikon

Hrvatski pravopis

Knjižnice i knjižničari

Školski knjižničari RH

Nacionalna i sveučilišna knjižnica

Ministarstvo kulture

Županijsko stručno vijeće

Hrvatsko knjižničarsko društvo

Hrvatska udruga školskih knjižničara

Hrvatska mreža školskih knjižničara

IASL

IFLA

Kazališta

POU Velika Gorica

Gradsko kazalište Žar ptica

Kazalište Trešnja

Zagrebačko kazalište lutaka

Zagrebačko kazalište mladih

Kazalište Mala scena

Dječje kazalište Dubrava

Kazalište KNAP

Časopisi

Prvi izbor

Radost

Moj planet

Mali koncil

Meridijani

National geographic

Čovjek i svemir

Hrvatske šume

Povijest u nastavi

Matka

ABC tehnike

VIDI

Bug

Književnost i dijete

Jezik

Kaj

Književna smotra

Strani jezici

Hrčak, portal hrvatskih znanstvenih časopisa

Dobrodošli na stranice knjižnice OŠ Eugena Kvaternika!

Fond naše školske knjižnice možete pretraživati u katalogu (kliknite na logo).

Upute za korištenje kataloga.(preuzeto sa stranica KGZ)

RADNO VRIJEME KNJIŽNICE:

PONEDJELJAK, ČETVRTAK 13-19 sati;

UTORAK, SRIJEDA, PETAK: 8 -14 sati 

rad petkom poslijepodne: 29.09., 27.10., 24.11., 22.12., 19.01., 16.02, 15.03., 12.04., 10.05., 07.06.

 

     Voditeljica naše knjižnice je stručna suradnica knjižničarka:

Davorka Facko-Vnučec; mail: knjiznica.oseugenakvaternika@gmail.

PRAVILNIK O RADU ŠKOLSKE KNJIŽNICE, PROPISI U KNJIŽNIČARSTVU

WEB STRANICA VIRTUALNE KNJIŽNICE KNJIŽNICA NA TEAMSU

KNJIŽNICE NA KARTI  Pravilnik o radu skolske knjiznice OS Eugena Kvaternika Velika Gorica 2023..docx

Gledali smo, posjetili smo, obilježili smo...

Knjižna booka 2024.

10. Knjižna booka, u organizaciji Hrvatske udruge školskih knjižničara, održana je 14. svibnja 2024. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Svečanost knjige i čitanja kojom se obilježava Međunarodni dan dječje knjige, u spomen na rođendan Hansa Christiana Andersena, ove godine posvećena je 150. obljetnici rođenja Ivane Brlić-Mažuranić. Svečanost su uveličali i naši učenici. Marta Hižar pripovijedala je legendu Jure Grando, dok su Nika Pažin i Anabella Pintač recitirale pjesmicu Paje Kanižaja Od ideš do smrtiš. Nakon svečanosti održan je kviz Halabooka, u kojem je sudjelovalo šest ekipa učenika osnovnih škola, a naši učenici, većinom učenici skupine potencijalno darovitih učenika, osvojili su prvo mjesto! Slijedio je obilazak knjižnice uz stručno vodstvo te posjet Zbirci muzikalija i audiomaterijala. 

U subotu, 18. svibnja 2024. godine Nika i Anabella su sa svojom mentoricom Ivanom Zec sudjelovale u emisiji Informativka na Radio Banovini, akoja je bila posvećena Knjižnoj booki.

                 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 5. 2024. 13:21

Noć knjige 2024.

Od 2012. godine 23. travnja obilježava se Noć knjige. Njome se želi potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja, a proglašen je 1995. godine na Glavnoj skupštini UNESCO-a. Riječ je o simboličnom datumu u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli poznati književnici Cervantes, Shakespeare i de la Vega. 
Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja odlukom Sabora Republike Hrvatske iz 1996. godine, a u spomen na književnika Marka Marulića, koji je toga dana 1501. godine dovršio svoju Juditu - prvi umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku.

U Noći knjige, u našoj školi, ugostili smo poznatu književnicu Nadu Mihoković Kumrić koja je četvrtašima predstavila svoju knjigu Tko vjeruje u rode još. Susret je bio zanimljiv, poučan i protekao je brzo jer su naši učenici postavljali bezbroj pitanja, a književnica je spremno odgovarala na njih. Naša knjižnica posjeduje mnogo knjiga naše gošće koje možete pretražiti putem našeg online kataloga. Na susretu su predstavljene i nove knjige: zbirka priča  Važna je mjera gdje se autorica bavi temam o zdravlju i ekologiji te zbirku priča Znali su što žele prepunu doživljaja iz života suvremene obitelji.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 2. 5. 2024. 14:11

6. Državna Smotra u usmenom pripovijedanju djece i mladih

U Varaždinu je 22. travnja 2024. godine održana 6. Državna Smotra u usmenom pripovijedanju djece i mladih „Logos 2024.“ s ciljem promoviranja usmenog pripovijedanja i razvoja pripovjedačkih vještina. Na smotri su sudjelovali učenici koji su na predsmotrama održanim u dvanaest hrvatskih gradova, pa tako i u Velikoj Gorici, ostavili izuzetan dojam na povjerenstva pričajući izabrane priče. Državna smotra nije bila natjecateljskog karaktera nego su učenici podijeljeni u skupine po dobi sudjelovali u radionicama pod vodstvom majstorica pripovjedačica koje su svoju izobrazbu stekle u programu Prvog hrvatskog studija pripovijedanja pri Hrvatskom društvu za pripovijedanje „Logos.“ Iz naše škole sudjelovalo je petero učenika: Bruna Krvavica, Dominik Brčić, Maja Kovač, Marta Hižar i Marta Brabenec koji su na kraju smotre s ostalim učenicima pokazali naučeno kroz pripovjednu predstavu koju su stvorili tijekom radionice. Završni dio programa upriličen je dvorani Palače Herzer dok su radionice održane u Prvoj privatnoj gimnaziji. Smotru je podržalo Ministarstvo kulture i medija, a sudjelovalo je 115 djece i 71 mentor iz cijele Hrvatske. Mentorica učenicima je školska knjižničarka.                           

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 25. 4. 2024. 17:32

Puzzle: Šuma Striborova

preview48pieceŠuma Striborova  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 20. 4. 2024. 11:28

Puzzle: Kosjenka i Regoč

 

preview48pieceKosjenka i Regoč   

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 4. 2024. 11:21

6. Državna (pred)SMOTRA u usmenome pripovijedanju za djecu i mlade “Logos 2024.”

U Velikoj Gorici održana je 11. travnja 2024. godine 6. Državna (pred)SMOTRA u usmenome pripovijedanju za djecu i mlade “Logos 2024.”. Voditeljica smotre je Maja Trupčević, majstorica pripovjedačica. Među mladim pripovjedačima i pripovjedačicama od vrtićkog do školskog uzrasta na smotri je nastupilo i osmero naših učenika od 1. do 6. razreda koji su pričali priče, legende i mitove prema vlastitom odabiru. Mogli smo čuti Mit o Dedalu i Ikaru, Legendu o nastanku Zagreba, Legendu o prvom hrvatskom vampiru te priče Bambi, Sretni kraljević i Plava ruža. Učenica prvog razreda Nika Pažin pričala je svoju prekrasnu autorsku priču Čarobno jaje. 
Naši učenici su svojim nastupima ostavili iznimni dojam na povjerenstvo i na sve prisutne u publici pa je šestero učenika pozvano na 6. Državnu SMOTRU u usmenome pripovijedanju za djecu i mlade koja će se održati 22. travnja 2024. godine u Varaždinu. Priče su pripovijedali Nika Pažin, Dominik Brčić, Bruna Krvavica, Pavel Zrinski, Ivan Plavec, Maja Kovač, Marta Hižar i Marta Brabenec. Mentorica učenicima  je školska knjižničarka. Čestitke!!! (D.F.V.)

                

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 4. 2024. 10:01

Projekt razmjene digitalnih straničnika

U Projektu razmjene digitalnih straničnika sudjelovali su učenici trećih razreda matične škole, školska knjižničarka i učiteljica informatike A. Vnučec. Partner nam je škola: Adani Public School Mundra, Kutch iz Indije.

                         

Indijski straničnici: /upload/os-ekvaternika-velikagorica/images/newsimg/13347/File/Indijski%20strani%C4%8Dnici%202023..pdf

Hrvatski straničnici: /upload/os-ekvaternika-velikagorica/images/newsimg/13347/File/Bookmarks_Kvaternik.pdf

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 5. 3. 2024. 19:01

Projekt razmjene straničnika u prvim i drugim razredima

Učenici prvih i drugih razreda matične i područnih škola, sudjelovali su u Projektu razmjene straničnika, a partner je bila škola iz Litve: Alytaus Šaltinių progimnazija.

Straničnici prvih razreda: /upload/os-ekvaternika-velikagorica/images/newsimg/13346/File/Bookmark%20Project%202023.%201.%20razredi.mp4

Fotografije iz Litve: 

Straničnici drugih razredi: /upload/os-ekvaternika-velikagorica/images/newsimg/13346/File/Bookmark%20Project%202023.%202.%20razredi.mp4

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 5. 3. 2024. 18:47

Projekt razmjene straničnika u trećim i četvrtim razredima

Ove školske godine u Mjesecu školskih knjižnica učenici trećih i četvrtih razreda izrađivali su straničnike na temu Školska knjižnica: moje sretno mjesto gdje kreativnost i mašta cvjetaju. Partner nam je ove godine bila škola Woods Elementary School iz Forth Smitha  u Sjedinjenim Američkim Državama. Naše straničnike smo odavno poslali, a američke još uvijek čekamo.​

Radove naših učenika i njihovih učiteljica možete vidjeti na poveznici: 

/upload/os-ekvaternika-velikagorica/images/newsimg/13345/File/Stranicnici%202023..mp4

 

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 5. 3. 2024. 18:28

Money Master Challenge

Petero učenika 7.c razreda: Ana, Nika, Lara, Petar i Grgur sudjelovali su 29. veljače na međunarodnom Kahoot kvizu  "Money Master Challenge". Na natjecanju su sudjelovale prijavljene ekipe škola iz cijele Hrvatske, a natjecanje su vodili predstavnici Privredne banke Zagreb i predstavnici Muzeja štednje u Torinu. Učenici su se izvrsno snašli u rješavanje kviza te su naučili korisne stvari iz financijske pismenosti.

                  

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 29. 2. 2024. 19:37

Virtualni susret sa školom iz Portugala

Naši potencijalno daroviti učenici nastavljalju virtualne susrete s učenicima osnovnih škola diljem Europe. Nakon Poljske, Rumunjske, Portugala na red je došao još jedan susret s portugalskim učenicima.  28. veljače 2024. godine održan je, virtualni susret putem Zooma sa školom  EB 23 Dr. Armando Lizardo-Agrupamento de Escolas de Coruche.

Nakon kratkih prezentacija o državi i gradu, odnosno školi iz koje dolazimo, učenici su postavljali pitanja portugalskim učenicima, odgovarali na njihova pitanja, a na kraju susreta naučili smo i nekoliko portugalskih riječi. Susret je bio poučan i zanimljiv, a većina učenika se je odvažila i pred kamerom pričala o zanimljivostima iz školskog života ili su postavljali pitanja. Naravno, na engleskom jeziku. Susretu su prisutvovale voditeljice grupa. (M. Filipović, A. Vnučec, D. Facko-Vnučec).

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 24. 2. 2024. 10:03

Maškare u knjižnici

                       

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 13. 2. 2024. 20:35

Advent u knjižnici

                

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 8. 12. 2023. 15:53

Kako se ponašati u knjižnici

Antea je jedan dan iznenadila knjižničarku izradivši strip o tome kako se ponašati u knjižnici. Hvala!!!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 11. 2023. 13:02

Završnica Nacionalnog kviza za poticanje čitanja

Završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja, koji se tradicionalno provodi u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, a organiziraju ga Knjižnice grada Zagreba – Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice, održana je 15.11.2023. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Od učenika koji su točno riješili kviz nasumično se izvlače finalisti za završnicu, među kojima se opet nasumično izvlače dobitnici nagrada. Ove godine u kvizu je sudjelovalo preko 3000 učenika, a među 16 nagrađenih je i naša M. Debijađi. Čestitke!. Održavanje Kviza ujedno je označilo i završetak nacionalne manifestacije Mjesec hrvatske knjige. (D.F.V.)

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 11. 2023. 10:12

8. državno Natjecanje u čitanju naglas: uspjeh naše Marte!

8. državno Natjecanje u čitanju naglas održano je 9. i 10. studenog 2023. godine u Sportskoj dvorani Zeleni brijeg u Sisku u organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac. Cilj je natjecanja popularizacija čitanja, razvijanje ljubavi prema knjizi, unaprjeđenje čitalačkih sposobnosti učenika, poticanje usmenog izražavanja i naglašavanje čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja. Na državnoj razini natjecanja sudjelovali su županijski pobjednici, odnosno po jedan predstavnik za dvije kategorije natjecanja (mlađu i stariju) iz svake županije. Natjecatelji su predstavljali knjigu po vlastitom izboru, a u nastupu se ocjenjivala kreativnost uvodnog dijela, jasnoća i razgovjetnost čitanja, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam. Kao pobjednica Zagrebačke županije u starijoj kategoriji nastupila je naša učenica Marta Hižar predstavljajući knjigu Koko u Parizu te je u iznimnoj konkurenciji osvojila treće mjesto po ocjeni stručnog povjerenstva. Čestitamo Marti!!! U pratnji su bile asistentica Maja i mentorica školska knjižničarka. Zahvaljujemo na izvrsnoj organizaciji natjecanja!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 11. 2023. 18:32

Posjet Interliberu i sudjelovanje u kvizu High Five

Skupina darovitih učenika viših razreda posjetila je 09.11.2023. godine Interliber, najveću književnu manifestaciju u Hrvatskoj.Obišli smo štandove, kupili pokoju knjigu za sebe i za školsku knjižnicu te smo sudjelovali u kvizu općeg znanja High Five kojeg je vodila poznata "lovkinja" iz kviza Potjera Morana Zibar. Petra, Gabrijela, Lucija, Katja i Ronald hrabro su odgovarali na pitanja iz sedam područja znanja te su na kraju od 14 ekipa osvojili treće mjesto, zaostajući tek dva boda za pobjednicima. Čestitamo ekipi!!! Podršku natjecateljima pružili su ostali daroviti učenici i školska knjižničarka, voditeljica skupine darovitih učenika 7. i 8. razreda. (D.F.V.)

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 11. 2023. 17:38

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2023.

POPIS FINALISTA U ŠKOLSKIM I NARODNIM KNJIŽNICAMA U HRVATSKOJ
Knjižnice su poredane po abecedi naselja u kojima se nalaze.

Čestitamo našoj Manueli!!!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 11. 2023. 17:35

Županijska razina Natjecanja u čitanju naglas

U Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu u Zagrebu, održano je 25. listopada Natjecanje u čitanju naglas za Zagrebačku županiju. Učenici su u pet minuta trebali predstaviti knjigu, odabranu po vlastitom izboru, te potaknuti svoje vršnjake da je i oni pročitaju, a nakon toga naglas pročitati kratki ulomak. Na natjecanju su sudjelovale naše predstavnice M. Kovač u mlađoj kategoriji i M. Hižar u starijoj kategoriji natjecatelja. Maja je predstavila roman Davida Baddiela Svaki dan rođendan, a Marta je predstavila roman Koko u Parizu Ivana Kušana. U nastupu je ocjenjivana kreativnost uvodnog dijela, jasnoća i razgovjetnost čitanja, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam. Obje natjecateljice su bile odlične, a Marta je prema ocjeni stručnog povjerenstva osvojila prvo mjesto u starijoj kategoriji za Zagrebačku županiju te će sudjelovati na nacionalnoj završnici koja će se održati u Sisku 9. i 10. studenog u organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac. Čestitke!!! (D.F.V.)

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 26. 10. 2023. 18:11

Suradnja s Gradskom knjižnicom Galženica

Jedan pravi jesenski dan učenici 3.a razreda su proveli u suradnji s Gradskom knjižnicom Galženica. 
U četvrtak 19.10.2023. su nastavu tjelesnog imali vani gdje su sakupili plodove jeseni (lišće i divlje kestenje) te se uputili u knjižnicu na Trg Stjepana Radića. U knjižnici su knjižničarke spremno dočekale učenike te im pokazale prostor knjižnice i objasnile kako i za koga radi knjižnica te kako se treba ponašati kad si u knjižnici.►

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 24. 10. 2023. 13:54

Književni susret s prevoditeljem

Učenici 1.c i 2.c, uz pratnju učiteljica i knjižničarke, posjetili su 20.10.2023. godine Dječji odjel Gradske knjižnice Velika Gorica. Budući da je ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen prevoditeljima i književnom prevoditeljstvu, gost na susretu bio je prevoditelj Krešimir Krnic o kojem možete doznati više na stranicama Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Našim učenicima predstavio je slikovnicu Mačak u šeširu dr. Seusa koju je preveo s engleskog na hrvatski jezik i upravo na njoj objasnio kako se književno prevodi sa stranog jezika.
S brojnim pitanjima i brojnim opažanjima naših učenika ovaj veseli susret prošao je iznimno brzo. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 10. 2023. 11:51

Projekt razmjene digitalnih straničnika Vijest ima dokument u privitku

Već dugi niz godina u listopadu, Mjesecu školskih knjižnica, sudjelujemo u projektu Razmjene digitalnih straničnika. Ove godine tema je Knjižnica- moje sretno mjesto gdje kreativnost i mašta cvjetaju. Na satu informatike, uz pomoć učiteljice Antonije i uz uvod školske knjižničarke, učenici trećih razreda tako su izrađivali digitalne straničnike za učenike ovogodišnje partnerske škole u Indiji - Adani Public School, Mundra - Kutch. Uz nekoliko rečenica na engleskom jeziku učenici su napravili sličicu na kojoj su prikazali na koje sretno mjesto ih može odvesti njihova mašta.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 10. 2023. 19:42

Besplatan upis prvašića u Gradsku knjižnicu Vijest ima dokument u privitku

           

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 10. 2023. 09:36

Školska razina Natjecanja u čitanju naglas

Školska razina Natjecanja u čitanju naglas održana je 13. listopada u školskoj knjižnici. Ukupno se natjecalo 19 učenika, 16 njih u mlađoj kategoriji (3.-5. razred) i 3 u starijoj kategoriji (6.-8 razred). Natjecatelji su predstavili knjigu po vlastitom izboru primjerenu svojem uzrastu. U prve 2 minute usmeno su obrazložili svoj odabir, a ostale 3 bile su predviđene za izražajno čitanje. U nastupu se ocjenjivala kreativnost uvodnog dijela, jasnoća i razgovjetnost čitanja, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam. ►

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 10. 2023. 17:51

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2023.

Male knjižničarke su na satu grupe, 12. listopada,  ispunile online Nacionalni kviz za poticanje čitanja, natjecanje organizirano s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole. Kviz se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige, a od 1998. godine organiziraju ga Knjižnice grada Zagreba – Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice. Od 2011. godine kviz se provodi online, a od 2019. godine prilagođen je i prikazu na pametnom telefonu.  ►

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 10. 2023. 21:11

Dan kulturne baštine

Dan europske kulturne baštine, 23. rujna, kojemu je ove godine tema Živa riječ, obilježili smo u školskoj knjižnici s učenicima 4.b i 4.c razreda, a gost na satu bio je Nikola Pejak, sakupljač priča i legendi i čuvar baštine Turopolja, Posavine, Pokuplja i Vukomeričkih gorica. Tema našeg sata bila je baština Turopoljskoga kraja. Doznali smo što je najvažnije sačuvati od naše materijalne baštine, ali smo shvatili i važnost žive riječi i koliko je bitno priču pričati ili zapisati da se ona ne zaboravi. Priče koje smo slušali su bile jako zanimljive, a naš gost je bio izvrstan pripovjedač. Doznali smo i tko su maulije, a tko ščeta ili jagar. Čuli smo i priču o lisici i vuku, ali i priču o vilama... Ako i ti želiš biti čuvar kulturne baštine i ako imaš nekog od rodbine ili prijatelja tko voli pričati priče, poslušaj ih, zapamti priče ili ih zapiši kako se živa riječ ne bi zaboravila. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 26. 9. 2023. 20:36

Prometni znaci za najmanje

Kazalište Smješko obradovalo nas je predstavom Znaci za najmanje koju je za naše prvašiće i drugaše 1. turnusa izveo glumac Hrvoje Zalar. Edukativna predstava za djecu o ponašanju u prometu ističe važnost pridržavanja prometnih pravila na jednostavan način, kroz interakciju i zanimljive situacije. Glavni lik predstave je semafor koji neumorno prati promet na raskrižju. On djecu upoznaje sa svojim prijateljima, prometnim znakovima, i pokazuje im kako oni pomažu djeci. Osmjesi na licima, veseli dječji smijeh i pjesma nakon predstave bili su dokaz koliko su učenici zadovoljni predstavom. Hvala!!!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 26. 9. 2023. 20:34

1.a u knjižnici

I učenici 1.a  su sa svojom učiteljicom Katicom posjetili školsku knjižnicu i naučili pravila ponašanja u knijžnici. I oni su poslušali Priču o uljuđenom vuku nakon koje su rekli da priča i nije bila strašna iako je glavni lik vuk. Prisjetili smo se i ostalih priča koje učenicima pričaju njihovi roditelji ili ostali stariji ukućani te smo zaključili da jedva čekamo naučiti sva slova kako bi i sami počeli čitati i posuđivati knjige.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 26. 9. 2023. 20:13

1.b u knjižnici

Učenici 1. b razreda posjetili su 18. rujna našu školsku knjižnicu. Upoznali su pravila u knjižnici i pravila posudbe knjiga. Dobili su članske iskaznice te su posudili i svoje prve knjige koje će im pomoći čitati stariji dok sami ne nauče sva slova. Knjižničarka im je pročitala priču Becky Bloom:"Uljuđeni vuk", a nakon toga učenici su točkali crteže likova iz priče. Na taj način smo obilježili i 20 godina izdanja priče "The Dot" (Točka), autora P. Reynolds-a. To je priča koja nas upoznaje s djevojčicom Vashti koja misli da ne zna crtati i njezinom učiteljicom koja ju ohrabruje da napravi znak i vidi kamo će je odvesti...

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 9. 2023. 09:20

Projekt: Čitam lakše! - pristupačnije čitanje digitalnih sadržaja

Sa zadovoljstvom Vas obavještavamo da je naša knjižnica odabrana za nastavak suradnje na projektu Čitam lakše! - pristupačnije čitanje digitalnih sadržaja koji provodi Hrvatski zavod za knjižničarstvo pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Našoj knjižnici je od rujna 2023. do lipnja 2024. godine omogućen nastavak pristupa djelima prilagođenim korisnicima s teškoćama u čitanju u okviru mrežne aplikacije za lakše čitanje i učenje Lexie. Aplikacija nudi razna djela kao i pristup zbirkama s eLektirama, klasicima i kratkim pričama na hrvatskom i engleskom jeziku te mogućnost dodavanja vlastitih digitalnih knjiga i tekstova. Aplikaciju je moguće koristiti na mobitelima, tabletima i računalima unutar i izvan knjižnice. Dodatne mogućnosti aplikacije Lexie provjerite u video uputama. Podatke o pristupu aplikaciji možete dobiti u školskoj knjižnici, osobnim dolaskom ili putem maila: knjiznica.oseugenakvaternika@gmail.com. Aplikacija je namijenjena učenicima, stručnim suradnicima, učiteljima i roditeljima. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 9. 2023. 10:18

Međunarodni dan pismenosti

Međunarodni dan pismenosti UNESCO-ova je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja. Ovogodišnji Dan pismenosti obilježili smo proglašenjem najčitača naše škole koji je u u našoj knjižnici posudio i pročitao najviše knjiga u prošloj školskoj godini. Učenik četvrtog razreda Sandro Rapinac nagrađen je knjigom i zahvalnicom. Čestitamo!!!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 11. 9. 2023. 09:31

Obavijesti uz početak nove školske godine 2023./2024.

Dragi učenici, 

Obavijesti o radu knjižnice moći ćete pronaći na ovim stranicama, ali i na stranici Školska knjižnica na Teamsu. U slučaju prelaska na nastavu na daljinu aktivirat će se i online knjižnica naše škole. Na stranicama knjižnice možete pronaći popise lektire za učenike osnovne škole s količinom koju posjeduje naša knjižnica. Možete pogledati i popis lektire za ovu školsku godinu, stranicu sa poveznicama na medijske izvore kao i na online izvore  te stranicu na kojoj možete pratiti projekte koje provodi školska knjižnica. U online katalogu možete pratiti koje sve knjige posjeduje naša knjižnica.

Pozdravlja vas vaša knjižničarka.

“Čitanje je za um ono što je vježba za tijelo. S jednim se čuva i jača zdravlje, a sa drugim vrlina, koja je zdravlje uma.”
– Joseph Addison

Stare vijesti arhivirane 25.08.2023.

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 25. 8. 2023. 22:25
» Arhiva naših vijesti    
 


TražilicaRaspored autobusa

Raspored zvona

     


Informacije

Jelovnici

 


Vijeće učenika


Daroviti/ Zadruga

 


Moto i vizija škole

    


Projekti

Projekt Drvokod


Popis udžbenika

Školski list


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 1. 2010.

Ukupno: 1192516
Ovaj mjesec: 7409
Ovaj tjedan: 838
Danas: 423
preskoči na navigaciju