Slatki doprinos naših Nijemaca

Na nastavi njemačkog jezika učenici su opet dobili priliku ispreplesti širenje jezičnih
kompetencija i praktičan rad: nakon gledanja videa i prevođenja recepata izrađivali su na
satu tradicionalni njemački Stollen, slatki božićni kruh s bademima, cimetom i kandiranim
voćem. Na dan održavanja školskog božićnog sajma lijepo upakirani Stolleni čekali su svoje
kupce zajedno s toplim germknedlama posluženima s umakom od vanilije. Lecker!

(Martina Matezović Biškup, prof. njemačkog jezika)

Posjet školskoj kuhinji omogućio je neformalno promatranje svakodnevnih rutina i razgovor s kuhinjskim osobljem. Razmijenili smo ideje o smanjenju otpada od hrane, većem korištenju lokalnih i sezonskih proizvoda te važnosti malih koraka prema zdravijoj i održivijoj prehrani.

Radionica za učenike pod nazivom „Your Impact – Our Green Tomorrow“ uključila je kviz o održivosti, raspravu o zelenim vještinama i razmjenu vlastitih navika. Učenici su istaknuli da ih se najviše dojmila usporedba emisija CO₂ između mesa i povrća, informacija da imamo samo 60 godina dok ne izgubimo zalihe hrane ako nastavimo sadašnjim tempom, te spoznaja da i svakodnevne odluke poput onoga što jedemo za ručak mogu imati velik utjecaj na cijeli planet.

Na kraju NAM je Line uputila snažnu poruku: „Small ideas lead to big changes.“

Posebno nas raduje što je ovaj posjet pobudio i interes medija (City Portal, VG danas), što smo iskoristili za diseminaciju našeg Erasmus+ projekta i širenje poruka o važnosti održivosti u odgoju i obrazovanju.

Zahvalni smo na iskustvu koje nas je potaknulo na još snažniji angažman u izgradnji škole i zajednice okrenute održivosti, zdravlju i budućnosti našeg planeta.

Skip to content