Koruška gibanica

Područnim školama Lukavec i Dubranec ponovno se širio primamljujući miris cimeta dok su četvrtaši na nastavi Njemačkog jezika učili o uskršnjim običajima njemačkog govornog područja i uspoređivali ih s našima. Dio tradicije su i dakako i gastronomski običaji, a budući da se najbolje uči kroz praktičan rad, nije nam bilo teško zamijesiti slasnu gibanicu punjenu nadjevom od cimeta, izvrsni koruški Reindling. Zazubice su rasle svima, provjerite na fotografijama zašto! 

(Martina Matezović Biškup, prof. njemačkog jezika)

Posjet školskoj kuhinji omogućio je neformalno promatranje svakodnevnih rutina i razgovor s kuhinjskim osobljem. Razmijenili smo ideje o smanjenju otpada od hrane, većem korištenju lokalnih i sezonskih proizvoda te važnosti malih koraka prema zdravijoj i održivijoj prehrani.

Radionica za učenike pod nazivom „Your Impact – Our Green Tomorrow“ uključila je kviz o održivosti, raspravu o zelenim vještinama i razmjenu vlastitih navika. Učenici su istaknuli da ih se najviše dojmila usporedba emisija CO₂ između mesa i povrća, informacija da imamo samo 60 godina dok ne izgubimo zalihe hrane ako nastavimo sadašnjim tempom, te spoznaja da i svakodnevne odluke poput onoga što jedemo za ručak mogu imati velik utjecaj na cijeli planet.

Na kraju NAM je Line uputila snažnu poruku: „Small ideas lead to big changes.“

Posebno nas raduje što je ovaj posjet pobudio i interes medija (City Portal, VG danas), što smo iskoristili za diseminaciju našeg Erasmus+ projekta i širenje poruka o važnosti održivosti u odgoju i obrazovanju.

Zahvalni smo na iskustvu koje nas je potaknulo na još snažniji angažman u izgradnji škole i zajednice okrenute održivosti, zdravlju i budućnosti našeg planeta.

Skip to content