Datum objave: 16. listopada 2024.
Kategorija: Informatika | Vijesti

Održan sastanak učenika i arhitektice vezano uz izgradnju zelenog zida

 U okviru našeg školskog projekta „Zeleni zid“ koji je dio europskog projekta COOLSCHOOLS i kojega provodimo s ciljem unaprjeđenja održivog razvoja i ekološke osviještenosti, održan je sastanak desetak učenika 7.c, 7.d, 8c. i 8.d razreda i arhitektice, Marijane Robić, majke jednog od naših učenika, na temu planiranja izgradnje prototipa konstrukcije zelenog zida na južnoj strani školske zgrade, točnije ispred vanjskog dijela informatičke učionice.

Učenici su aktivno uključeni u projekt od samih početaka – nakon što su istražili prednosti zelenih zidova, izradili su papirnate skice i 3D modele svojih idejnih rješenja koristeći edukacijski alat TinkerCAD. Na sastanku su zajedno s arhitekticom razmijenili ideje o mogućim rješenjima za konstrukciju, potrebnim materijalima te tehničkim aspektima samog zida.

Ovaj projekt ne samo da potiče učenike na kreativno razmišljanje i primjenu naučenih vještina, već i uključuje roditelje kao važne partnere u obrazovanju. Suradnja s roditeljima dodatno osnažuje našu zajednicu i povezuje je u promicanju održivih rješenja koja imaju dugoročne koristi kako za našu školu, tako i za širu okolinu.

U sljedećim fazama projekta planiramo izgraditi konstrukciju zida i zasaditi bršljan, koji će s vremenom, kada dostigne punu visinu, pridonijeti hlađenju učionice i smanjenju temperature zraka unutar škole. U međuvremenu, koristit ćemo podatke iz ranijih mjerenja koja su pokazala kako je temperatura na južnom zidu u sjeni krošnje smokve bila čak 12°C niža od temperature bez zaštite biljke.

Projekt „Zeleni zid“ dio je našeg dugoročnog plana integracije održivih rješenja u školski prostor te nudi učenicima priliku da uče kroz praktičan rad i primjenu inovativnih ideja u stvarnim situacijama.

Skip to content